Home » Karper » Vissen op Karper

Vissen op Karper

Vissen op karper

Doordat karpers redelijk grote en krachtige vissvissen op karperen kunnen worden, zijn ze zeer populair om te vangen binnen de sportvisserij en om die reden worden ze veelvuldig uitgezet. Ze zijn zelfs zo in populatie toegenomen dat ze wereldwijd nu te vinden zijn, terwijl hun oorsprong ligt in het gebied van de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en het Aral Meer. Ondanks dat karpers in veel gebieden ook als plaag gezien worden, doordat ze de bodem van meren en rivieren omwoelen, worden ze alsnog uitgezet, juist omdat de sportvisserij voor gunstige resultaten zorgt. De karper plant zich zelf vaak moeizaam voort, waardoor het uitzetten van de karper in bepaalde gebieden noodzakelijk is om de sportvisserij op gang te houden.  Als karpers aan het azen is en dus op zoek naar voedsel, zijn ze vaak gemakkelijk te vinden en te herkennen, doordat ze door het gewoel in de bodem grote of kleinere luchtbellen veroorzaken die naar het oppervlakte van het water komen. Ze maken de bodem los en het water troebel doordat ze op zoek zijn naar voedsel. Als het water helder is of laag staat, kun je vaak karpers samen zien zwemmen. Zeker als je mee doet aan de sportvisserij

 

Is vissen op karpers iets voor jou?

Als de interesse voor het vissen op karper bij je is gewekt, is het verstandig om eerst te kijken of het daadwerkelijk iets voor je is. Dit doe je in eerste instantie door zoveel mogelijk over het onderwerp te lezen en je te verdiepen in wat je allemaal nodig hebt om van start te gaan. Zorg ervoor dat je je niet laat meeslepen door alle sterke verhalen, maar realiseer je dat het voornamelijk om het plezier van het vissen zelf gaat. De kans is klein dat je gelijk een flink exemplaar binnenhaalt. Het is verstandig om niet gelijk eigen materiaal te kopen, maar eerst een paar keer meegaat met een ervaren karper visser zodat je een idee krijgt van wat het inhoudt en hoe je het ervaart. Vaak kun je ook een hengel van iemand lenen, zodat je niet gelijk al kosten maakt, terwijl je nog niet zelf hebt ervaren hoe het is. Ook voor het karperaas hoef je niet direct het beste uit de kast te halen, er zijn voldoende alternatieven die goedkoop zijn en net zo effectief in het aantrekken van karpers. Het is verstandig om van je belevenissen een logboek bij te houden, zodat je duidelijk kunt noteren wat er goed ging en wat je voortaan anders kunt aanpakken om tot betere resultaten te komen. Zo leer je gaandeweg steeds beter inzicht te krijgen in het gedrag van de karper. Dit werkt uiteindelijk in je voordeel en zul je steeds meer karpers kunnen vangen.  Een laatste goede tip voor de startende karper visser is om bij de aanschaf van eigen materiaal, gelijk goede spullen te kopen.

 

Waar vind je karpers?

 

Karpers vind je op veel uiteenlopende plekken. Veel stadswateren huizen karpers en dit zijn niet eens altijd kleinere exemplaren. Ook grote karpers kun je hier vangen. Het maakt eigenlijk niet uit of je hiervoor in het midden van de stadsvijver gaat vissen of eerder in de buurt van een rietkraag of bij waterlelies. Zeker het vissen bij een rietkraag kan goede resultaten opleveren, omdat karpers hier graag doorheen zwemmen. Ze vinden hier hun voedsel dat bestaat uit slakken, wormpjes en kreeftjes. Als ze hier dan bovendien het lekkers vinden wat jij voorhoudt, dan slaan ze ongetwijfeld maar al te graag toe. Andere goede wateren waarin je veelvuldig karpers zult vinden, zijn fortgrachten. Vaak vind je hier grotere karpers doordat de dieren hier al heel lang rondzwemmen. Ook hier vind je plekken in het water waar de karpers het meest verblijven, namelijk tegenover de gracht of bij de velden met waterplanten. Indien er overhangende bomen zijn die schaduw geven over het water, dan is dat ook een goede plek om je aas uit te zetten. Karpers verblijven ook graag in deze delen van de wateren. Als je graag grotere karpers vangt, dan is het een idee om ervoor te kiezen om te gaan vissen op karper in zandwinplassen. Het kan nog aardig lastig zijn om hier vissen te vangen, maar meestal zijn de exemplaren wel een stuk groter dan ergens anders. Dus als je een karper vangt, heb je wel gelijk een hoofdprijs. En dat maakt het vissen wel een stuk vervullender en tot een grotere uitdaging. Er is de mogelijkheid dat je helemaal niks kunt vangen, maar je kunt wel extra trots en blij zijn als je er dan wel één weet te vangen. Als het weer wat kouder wordt, kun je het beste karpers vangen onder bruggen of bij duikers. Door je aas precies hieronder te plaatsen of in de duiker, heb je de grootste kans om karpers te vangen. Hier blijft de temperatuur nog iets langer wat hoger, zodat dit de ideale verblijfplaats is voor de karpers. Zorg voor een sterke lijn die de tegenwerking van de karper kan opvangen, als je deze probeert binnen te halen vanuit deze plaatsen.

Hoe blijft vissen op karper leuk?

Het vissen op karper blijft leuk als je je tactiek steeds een beetje aanpast of verder ontwikkelt. Kies een eigen plek uit, waar niet iedereen op af stormt, maar wat juist nieuwe kansen biedt. Zorg hierbij dat het een plek is waar de natuur je aanspreekt. Dit verhoogt de beleving van de viservaring. Als je gewend bent om alleen te vissen, is het misschien een idee om iemand mee te vragen en deze vispartner uitleg te geven over jouw bevindingen, zodat je je kennis kunt delen. Ook dit kan het vissen een nieuwe dimensie geven en je hebt gelijk wat aanspraak. Je deelt de ervaring en zo kun je je eigen sterke verhalen vormgeven. Als je je kennis verder wilt delen, kun je ook nog overwegen om hierover verslagen te maken en deze te publiceren. Zo blijft het vissen nog langer doorleven en hebben andere mensen er ook wat aan. Vaak krijg je hierop ook nog feedback terug, zodat je zelf ook weer op nieuwe ideeën komt die je in praktijk kunt brengen.

Vissen op karper Doordat karpers redelijk grote en krachtige vissen kunnen worden, zijn ze zeer populair om te vangen binnen de sportvisserij en om die reden worden ze veelvuldig uitgezet. Ze zijn zelfs zo in populatie toegenomen dat ze wereldwijd nu te vinden zijn, terwijl hun oorsprong ligt in het gebied van de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en het Aral Meer. Ondanks dat karpers in veel gebieden ook als plaag gezien worden, doordat ze de bodem van meren en rivieren omwoelen, worden ze alsnog uitgezet, juist omdat de sportvisserij voor gunstige resultaten zorgt. De karper plant zich zelf vaak…

Review Overview

User Rating: 4.45 ( 1 votes)
0

Laat een bericht achter!

Je Emailadres zal niet gepubliceerd worden. Required fields are marked *

*