Karpervissen in Nederland
Nederland leent zich bij uitstek voor de sportvisserij en door de vele karperwateren die in Nederland te vinden zijn, kan ook menig karpervisser zijn of haar hart ophalen. Karpers zijn uitermate populaire vissen om te vangen, omdat ze een grote vechtlust hebben en beschikken of een slimmigheid en afmeting waar je als sportvisser een uitdaging aan hebt. Bovendien is het voor karpers geen visverbod voor uitgeroepen en je mag dus eigenlijk het hele jaar rond op deze vissoort vissen. Je bent hierbij wel afhankelijk van het ritme van de karper zelf. Doordat de vis zich in de winterperiode geheel terugtrekt en in een soort van winterslaap gaat op de bodem van de wateren, zul je in dit jaargetijde weinig tot geen kans hebben om een karper te vangen. Het zou zonde zijn als je hiervan niet op de hoogte bent en je enthousiast kou en regen trotseert en je hengel uitwerpt in half bevroren water. Je moet het echt hebben van de periode tussen mei en oktober.
Wetgeving in karpervissen
Zoals genoemd gelden er geen zware regels als het gaat om karpervissen. Er zijn echter wel regels gesteld aan het gebruik van aassoorten en aan het nachtvissen. Je mag niet namelijk niet het gehele jaar door gebruik maken van bepaalde aassoorten. In de periode van 1 april tot de laatste zaterdag van mei geldt een verbod op onder andere het gebruik van dode vis of een stukje vis als aas, slachtproducten en de meeste soorten kunstaas. Je mag hierbij ook geen gebruik maken van kreeften, krabben of andere schaal- of weekdieren. Het enige waar je goed mee weg komt is als je kiest voor een kunstvlieg die kleiner is dan 2,5 cm. In dat geval mag je wel gewoon vissen. Ook zijn gelden er bepaalde regels als het gaat over nachtvissen. Je mag niet zomaar overal ’s nachts vissen, al zijn er gebieden vrijgegeven waar je wel het hele jaar ook ’s nachts terecht kunt. In gebieden waar een visrechthebbende het voor het zeggen heeft, moet je vaak een speciale nachtvispas kunnen tonen, alvorens je er mag vissen. Hiervoor geld vaak een uitzondering in de periode van 1 juni t/m 31 augustus. Volgens de Visserijwet 1963 is het toegestaan om vissen te bewaren om later op te eten of te gebruiken als aas. Echter moeten de vissen vaak wel groter zijn dan een geldende minimummaat. Een visrechthebbende kan hierop een wijziging doorgeven en aangeven dat de vis direct moet worden teruggezet. Dit geldt vaak wel voor karpers.
Karperwateren in Nederland
Er zijn in Nederland veel karperwateren te vinden. Er zijn ook voldoende websites die per Provincie enkele geschikte locaties aantonen, zodat je gelijk weet waar je naar toe kunt.
Bekende populaire wateren zijn het IJselmeer, de Sloterplas en het weddemeer. Er is bovendien een nieuwe trend in wording, namelijk het kanaalvissen. Met name de kanalen als het Twentekanaal en de Maas zijn plekken waar je als echte karpervisser goed terecht kunt en de nodige uitdaging kunt vinden.
Aassoorten Karpers
Er zijn verschillende soorten aas in omloop die je uitstekend kunt gebruiken als je wilt gaan vissen op karpers. Naast de populaire boilies die tegenwoordig op grote schaal worden geproduceerd en die bestaan uit bollen met hoogwaardige voedingswaarden en ingrediënten, kun je er uiteraard ook voor kiezen om trouw te blijven aan de ouderwetse alternatieve middelen, zoals stukjes brood of kaas. Deze zijn vaak net zo effectief en bovendien ook nog eens een stuk goedkoper in aanschaf. Je kunt zelf ballen maken van duivenvoer of gekookte kippenmais, gemengd met hennepzaad. Tijgernoten of aardappelen doen het ook uitstekend en karpers zijn ook erg gek op bonen in tomatensaus. Genoeg alternatieven dus om een keuze uit te maken.